Jag är inte sjuk – Jag har bara en liten släng av typ cancer

Det här att känna sig frisk eller sjuk är faktiskt inte så självklart. Det beror mer på vilken inställning man har, än hur ”sjuk” man egentligen är. Under den här resan har hon varit ”sjuk” bara 2 gånger. Första gången var när hon hade så våldsamt ont i magen att det slutade med akutoperation. Den andra gången var när hon fick ont i benet och värken aldrig gav sig. Däremellan har hon känt sig frisk. Det har varit operation lite då och då. Men då har tankarna varit, att ta operationen även om den är förenad med besvär, för sen är det över.

Oavsett hur man känner sig, så ser man ju ut som vanligt, både i andras ögon och när man själv ser sig i spegeln. En av de få saker som berättar annat är när man råkar se sig i spegeln och upptäcker alla ärr på den sargade kroppen. Så visst märker man effekten av att det saknas nästan 1 lunga, efter alla operationerna. Men, när man inte känner några större besvär, inte har ont, inte mår illa, kroppen funkar OK, då är man väl mer frisk än sjuk. Visst, flåset är inte som det en gång var, men det beror på den där dj-a slängen av cancer, som har tagit bort nästan en hel lunga.

Många undrar hur hon kan orka så mycket med denna sjukhistorien och fortfarande brinna så mycket för jobbet. Tumörer i mjukdelar känns inte och man vill ju inte gärna vara sjuk heller. Det kan ju dessvärre också gå så att man ignorerar signaler, för man vill inte må dåligt. Då kan det hända att man går för länge istället när cancer är inblandat. Man vill ju inte heller springa till doktorn i tid och otid. Det här med att lyssna på kroppen, eller snarare lära sig lyssna på kroppen, det är inte lätt. Kroppen pratar ju hela tiden, men man fattar inte vad den säger.  Är man sen kvinna och har fött barn, så finns där en referens på olika typer av besvär som ibland var jobbiga, men ändå gick över utan att på något sätt vara farligt.

När man har cancer och får cellgifter, så krymper må bra perioden till några dagar. Om man då kan arbeta nästan som vanligt, vill man glömma att man egentligen är sjuk. Då är i stället risken att man jobbar för mycket så man tar mer ur kroppen än vad den fysiskt har att ge. Effekten blir att den slits så mycket att cellgifterna tar mer än vad de borde. Det här att lyssna på kroppen är jättesvårt och även om man som närstående ser vad som händer, så går det inte alltid att få fram budskapet på ett bra sätt.

 

1 svar på ”Jag är inte sjuk – Jag har bara en liten släng av typ cancer

  1. Jag blir rörd när jag läser det du skriver. Du sätter ord på det man själv tänker…. j..a skitsjukdom rent ut sagt! Man får göra allt man kan och njuta de bra dagarna. Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.